Η έρευνα EUROGRADUATE είναι μια πανευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα για τους/τις απόφοιτους/ες Ανώτερης Εκπαίδευσης, η οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Erasmus+». Ο κύριος της σκοπός είναι να συλλέξει δεδομένα για τις εμπειρίες των Ευρωπαίων αποφοίτων κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην Ανώτερη Εκπαίδευση και τον αντίκτυπο των εμπειριών αυτών στην επαγγελματική τους ζωή και τη ζωή τους ως Ευρωπαίοι πολίτες. Τα κύρια θέματα για τα οποία ερωτώνται οι απόφοιτοι/ες στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας είναι τα χαρακτηριστικά του προγράμματος σπουδών τους, οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν, οι μέθοδοι διδασκαλίας και μάθησης, η διεθνής κινητικότητα και εμπειρίες/αποτελέσματα από την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Η συλλογή δεδομένων σχετικά με τα προσωπικά χαρακτηριστικά των αποφοίτων, όπως για παράδειγμα το προσωπικό και κοινωνικό τους υπόβαθρο και η κατάσταση της υγείας τους αποσκοπούν στην καλύτερη κατανόηση των διαφορετικών ομάδων αποφοίτων.
Σε κάθε συμμετέχουσα χώρα η έρευνα διεξάγεται από εθνικές ερευνητικές ομάδες. Στην Κύπρο, η έρευνα EUROGRADUATE διεξάγεται από τη Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με την εταιρεία PwC Κύπρου.
Η έρευνα EUROGRADUATE πραγματοποιείται από μια διεθνή κοινοπραξία που αποτελείται από τέσσερις εταίρους:
Η κοινοπραξία υποστηρίζεται από τον οργανισμό GESIS (από τη Γερμανία) ως εξωτερικός συνεργάτης για τη διασφάλιση της ποιότητας της ερευνητικής μεθοδολογίας.
Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα EUROGRADUATE μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο: eurograduate.eu.
Τα ενημερωτικά δελτία του Eurograduate μπορείτε να βρείτε εδώ
Στον πρώτο κύκλο της έρευνας Eurograduate (2022) συμμετείχαν 17 Ευρωπαϊκές χώρες (περίπου το 50% των Ευρωπαϊκών χωρών). Η συλλογή δεδομένων έγινε με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2022-Μαρτίου 2023.
Συμμετέχουσες χώρες:
The comparative report can be found here
Ο δεύτερος κύκλος της έρευνας Eurograduate (2026) αναμένεται να διεξαχθεί το 2026 με τη συμμετοχή περίπου του 80% των Ευρωπαϊκών χωρών.