Ο δεύτερος κύκλος του Εθνικού Μηχανισμού Παρακολούθησης Αποφοίτων απευθυνόταν σε αποφοίτους/ες των ακαδημαϊκών ετών 2017-18 και 2021-22. Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024 μέσω ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου το οποίο ήταν διαθέσιμο σε δύο γλώσσες, την ελληνική και την αγγλική. Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε ερωτήσεις σε έξι θεματικές ενότητες: «Εμπειρίες φοίτησης στην Ανώτερη Εκπαίδευση», «Μετάβαση στην αγορά εργασίας», «Εμπειρίες από την είσοδο στην αγορά εργασίας», «Δεξιότητες/ Ικανότητες», «Διεθνής κινητικότητα» και «Αναβάθμιση Δεξιοτήτων και Επανακατάρτιση κατά την Απασχόληση». Σημειώνεται επίσης ότι, το ερωτηματολόγιο συνέλεξε επιπρόσθετα δεδομένα σχετικά με δημογραφικές μεταβλητές και μεταβλητές σχετικά με το οικογενειακό και κοινωνικό υπόβαθρο των αποφοίτων. Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε διάφορους τύπους ερωτήσεων, μαζί με αρκετές τυποποιημένες διεθνείς κωδικοποιήσεις και ταξινομήσεις για τη βελτίωση της ποιότητας και της συγκρισιμότητας των δεδομένων που συλλέχθηκαν.
Ο συνολικός πληθυσμός των αποφοίτων του πρώτου κύκλου της Εθνικής Έρευνας Παρακολούθησης Αποφοίτων 2023 ήταν 26.158, εκ των οποίων οι 10.798 ανήκαν στην ομάδα των αποφοίτων του ακαδημαϊκού έτους 2017-18 (πέντε έτη μετά την αποφοίτηση – Τ+5) και οι 15.360 ανήκαν στην ομάδα των αποφοίτων του ακαδημαϊκού έτους 2021-22 (ένα έτος μετά την αποφοίτηση – Τ+1). Κατά την αποστολή των προσκλήσεων συμμετοχής, δεν ήταν δυνατός ο εντοπισμός 3.950 απόφοιτων, επομένως ο συνολικός πληθυσμός μειώθηκε σε 22.208. Συνολικά, 2.251 απόφοιτοι/ες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο. Με βάση τον ορισμό για τις έγκυρες συμμετοχές (όπως καθορίστηκε κατά τον πρώτο κύκλο), ο αριθμός αυτό μειώθηκε σε 2.156, 829 για την ομάδα T+5 (2017-18) και 1.327 για την ομάδα T+1 (2021-22).
Τα κριτήρια συμμετοχής στην Εθνική Έρευνα Παρακολούθησης Αποφοίτων για το 2023 ήταν τα ακόλουθα:
Ο συνολικός πληθυσμός των αποφοίτων Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου για τα ακαδημαϊκά έτη 2017-18 και 2021-22 προερχόταν από 46 και 52 δημόσια και ιδιωτικά Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν απόφοιτοι/ες από τα ακόλουθα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης.
Σημειώνεται επίσης ότι, η έρευνα EUROGRADUATE 2022 απέκλεισε απόφοιτους/ες οι οποίοι/ες φοιτούσαν σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τα οποία αποτελούν παράλληλα και εργοδότη, όπως στρατιωτικά ή αστυνομικά πανεπιστήμια/ ιδρύματα ή εταιρικά πανεπιστήμια. Παράδειγμα αυτού του τύπου Ιδρυμάτων αποτελεί η Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, όπου οι απόφοιτοι/ες εργοδοτούνται από την Αστυνομία Κύπρου μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους στην Αστυνομική Ακαδημία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου δεν εξαιρέθηκε από την Εθνική Έρευνα Παρακολούθησης Αποφοίτων, ωστόσο, τα δεδομένα των αποφοίτων της συμπεριλήφθηκαν μόνο σε ορισμένες ενότητες της Έκθεσης προκαταρτικών αποτελεσμάτων.
Η έκθεση με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του πρώτου κύκλου βρίσκεται εδώ